zondag 24 januari 2021

Mo - Ha Ha! The Sound Of Laughing (1982) - €7,99


Opvallende new wave-groep die in plaats gitaren en basgitaren een synthesizer en fagot gebruiken in hun muziek. Ze scoren in 1981 een grote hit met de tweede single Fred Astaire.
Mo (vernoemd naar een Japans spelletje) wordt opgericht in 1979 door de broers Clemens en Huub de Lange, die in de jaren daarvoor hun tijd gevuld hebben met enkele wereldreizen. 
Het wat excentrieke duo omringt zich met zangeres Heili Helder, in het dagelijks leven verpleegster, en drummer Harm Bieger, die naam maakt met de symfonische rockgroep Sfinx. Het concept is van meet af aan bijzonder origineel. 
Gitaren en basgitaren ontbreken. Het zijn synthesizer en fagot (een blaasinstrument dat normaal alleen in de klassieke muziek wordt gebruikt) die het geluid kleuren. 
Nadat de tweede single Fred Astaire een dikke hit is geworden groeit de nieuwsgierigheid naar de Mo. Bij de talrijke zaaloptredens heeft het kwartet echter moeite de verwachtingen waar te maken. Begin '81 verlaat Huub de Lange de groep. 
Hij wordt vervangen door de Leidse conservatoriumstudent Ton van der Meer (niet te verwarren met de gelijknamige zanger van Ik Heb Niks An Me Leven en Een Beetje Vent Wordt Geen Agent). Ook de wat verlegen ogende zangeres Heili Helder heeft het zichtbaar moeilijk. Zij geeft er in juni, samen met Clemens de Lange, de brui aan. 

Na de zomervakantie staat er een nieuwe Mo, met alleen nog drummer Harm Bieger uit de eerste bezetting. Hij wordt terzijde gestaan door de toetsenisten Ton van der Meer en Hans Nieuwint. De nieuwe blikvanger is de achttienjarige Linda Bloemhardt, die behalve een goede zangeres ook een overtuigende podiumpersoonlijkheid blijkt. 

De nieuwe bezetting maakt de elpee Ha Ha The Sound Of Laughing, die een meer conventioneel geluid laat horen. De single "Cheese" belandt in de hitparade en zorgt ervoor dat ook de nieuwe Mo veelvuldig het land in kan.


Side A
A1. ADSR - 2:20
A2. Cheese - 2:38
A3. Breakfast - 3:25
A4. White Prince - 3:34
A5. Human Race Put On Display - 3:29
A6. Madman - 2:20

Side B
B1. Old Friend - 4:05
B2. Try Me - 3:08
B3. Sound Of Laughing - 2:17
B4. Jovial Scene - 3:22
B5. Nicky Knits - 2:51
B6. Stress - 2:57

 
Companies, etc.

Credits

Notes
Released:  1982
Format:  LP
Genre:  Synth-pop
Label:  Backdoor ‎Records
Catalog#  6350 064

Vinyl:  Goed
Cover : Goed

Prijs: €7,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten