donderdag 7 mei 2015

Gerhardt - Sprawlers (2012)


Met een stevige mix tussen ‘de kilheid van de jaren ’80, de losheid van de ‘90s en de tijdgeest van het heden’ zoals de biografie beschrijft, is er weinig over van het vrij zoetsappige imago van de Noord Hollander. Instrumenten maken veelal plaats voor noisy synthesizers gecombineerd met stevige drumbeats, ruige baslijnen en rockende gitaren. Ondanks de vele herkenbare invloeden  van artiesten als David Bowie en Bauhaus en zelfs een beetje Doors en de stijlen uit het punkrock tijdperk, de poppy jaren ’80 en zelfs de 70s en 90s rock, zet de 33-jarige artiest iets unieks voor deze tijd neer. Deze combinatie van sounds is erg vernieuwend.
Het is duidelijk dat Gerhardt zich niet in een hokje laat plaatsen en raakt zoveel mogelijk kleuren en klanken aan. Hij doet waar hij zin in heeft en bekommert zich niet om modieuze aspecten en hypes. Hij volgt gewoon zijn hart, doet wat goed voelt en wat bij hem past. Dat staat hem alleen maar te prijzen want daardoor is “Sprawlers” geen over geproduceerde plaat die gemaakt is om hits te scoren. Lisette de Zoete, de ontwerpster van de CD-hoes en het boekje, heeft alles precies goed aangevoeld en  gestalte gegeven in haar artwork. Gerhardt staat erg dicht bij zichzelf en dicht bij de natuur en dat heeft ze vorm gegeven door bij ieder nummer een tekening of foto te plaatsen van de natuur die én bij het liedje past én Gerhardt verbeeldt. Knap werk en een mooie toevoeging!
Waar hij vorig jaar nog sterproducer David Poltrock in de arm nam en de leden van Triggerfinger zijn EP liet inspelen, produceert Gerhardt dit album helemaal zelf om zich, naar eigen zeggen, zo vrij mogelijk te voelen. Ook de heren van Triggerfinger zijn ingeruild voor zijn eigen clubje muzikanten en die doen het stuk voor stuk erg goed.
Je hoort dat ze allemaal al eventjes meedraaien in de muziekwereld en zijn daardoor een ware toevoeging voor Gerhardt. Ze weten goed wat ze aan elkaar hebben. Live is de band ook zeer de moeite van het beluisteren waard. Ze hebben er met elkaar plezier in waardoor de energie er vanaf spat en daarnaast zijn ze uitstekend op elkaar ingespeeld en spelen retestrak!
“Sprawlers” is onderdeel van een dubbel conceptalbum. In februari 2013 verschijnt het tweede deel, Crawlers. Wat in tegenstelling tot “Sprawlers” heel puur is en instrumenten bevat als harp en de klavecimbel. Ook is er operazang en een koor te horen.
Het tweeluik vormt samen de tegenstellingen tussen Gerhardt als mens tijdens de dag en de nacht,  wat verbeeld en verklankt is in zowel de tekst als de muziek. Met “Sprawlers” levert Gerhardt een indrukwekkende plaat af waardoor het wachten op en de nieuwsgierigheid naar Crawlers bijna ondraaglijk wordt.

Tracklist

01.  Here She Comes  - 2:46
02.  Satellite Receiver  - 3:01
03.  Like A Wolf  - 2:39
04.  Dig Out Your Soul  - 4:10
05.  Beauty Lies In All  - 4:06
06.  Nature Never Makes No Mistake  - 3:07
07.  Golden Beast, Raging Sea  - 0:36
08.  Heart Of A Lion  - 3:22
09.  Soul Contact  - 4:07
10.  Serpent Of The Nile  - 3:02
11.  Stars Will Shine  - 3:20

Credits
Artwork – Lisette De Zoete
Mastered By – Marcel Fakkers
Mixed By – Marcel Fakkers
Music By – Gerhardt
Photography – Frits de Boer
Producer – Gerhardt
Recorded By – Paul Willemsen, Ello Debels
Written By – Gerhardt

Notes
Genre: Pop
Length: 34:18
Label: V2 Records

Geen opmerkingen:

Een reactie posten