maandag 2 januari 2017

Ricky Koole - To The Heartland (2010)

Ricky Koole (Delft, 11 september 1972) is een Nederlands actrice en zangeres, vooral bekend als actrice in het theater, films en televisiedrama's.
Koole voltooide in 1995 een studie aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam. Daarna speelde ze zowel in toneelvoorstellingen als in films. Ook maakte ze zelf muziektheater. Als zangeres bracht ze vier cd's uit.
In het najaar van 2007 begon ze samen met haar toenmalige vriend, thans haar echtgenoot, de muziek-expert Leo Blokhuis, aan een theatertournee onder de naam Harmonium. Blokhuis vertelde over vergeten liedjes die Koole muzikaal ten gehore bracht. Dat deed ze ook op 23 juli 2009 in het programma De Avondetappe van Mart Smeets. In 2010 kwam het vervolg op Harmonium getiteld Laagland.
Met haar debuut Who’s Suzy? uit 2004 en opvolger Ricky Koole uit 2007 manifesteerde Ricky Koole zich nadrukkelijk als één van de beste zangeressen die ons land momenteel rijk is. Naast alle lof was er echter ook wel wat kritiek. Kritiek die zich met name concentreerde op het feit dat Ricky Koole tot dusver alleen songs van anderen vertolkt. Persoonlijk heb ik daar totaal geen moeite mee. Ricky Koole en haar partner Leo Blokhuis zijn meesters in het vinden van vergeten parels uit de geschiedenis van de popmuziek en bovendien slaagt Ricky Koole er steeds weer in om songs van anderen op indrukwekkende wijze naar haar eigen hand te zetten. Ook met haar derde studioplaat, To The Heartland, maakt Ricky Koole weer diepe indruk. Ricky Koole laat zich wederom bijstaan door een aantal zeer ervaren muzikanten en vertolkt, zoals we inmiddels van haar gewend zijn, uitsluitend songs van anderen.
De geselecteerde tracks zijn misschien net wat minder bekend dan op haar vorige twee platen, maar eigenlijk maakt het niet zoveel uit of Ricky Koole zich richt op werk van obscure country- of soulzangeressen of het werk van bekendere artiesten als Peter Gabriel (Washing Of The Water), de Nederpopband Lucifer (House For Sale) of iedereen tussen Ella Fitzgerald en Janis Joplin (Little Girl Blue). Net als op haar vorige platen maakt Ricky Koole zich op To The Heartland de songs van anderen eigen en zet ze deze songs vervolgens compleet naar haar hand, waardoor je soms even heel goed moet luisteren voor je de link met het origineel hebt gelegd.
"To The Heartland" werd opgenomen in een studio in Noord-Holland, maar afgaande op het geluid op deze plaat was het aannemelijker geweest als de studio aan de oevers van de Mississippi had gestaan. To The Heartland ademt de sfeer van het diepe Zuiden van de Verenigde Staten en laat horen dat Ricky Koole ook als soulzangeres uitstekend uit de voeten kan.
Het valt hierbij op dat Ricky Koole niet alleen in technisch opzicht indruk maakt, maar ook qua emotie, beleving en doorleefdheid precies datgene doet dat je van een goede soulzangeres mag verwachten. Er zijn maar heel weinig zangeressen die songs van anderen met zoveel gevoel kunnen vertolken als Ricky Koole en er zijn er ook maar weinig die zo’n fijne neus hebben voor vergeten prachtliedjes als Ricky Koole en Leo Blokhuis. Dankzij deze kwaliteiten is To The Heartland Ricky Koole’s derde prachtplaat op rij. Daar valt wat mij betreft helemaal niets op af te dingen.

Tracklist

1.  Washing of the Water  (4:11)
2.  I Can't Change It  (2:39)
3.  Your Time to Cry  (4:20)
4.  The Road I Took to You  (3:14)
5.  It Won't Be Long  (3:45)
6.  House for Sale  (5:11)
7.  Home  (2:40)
8.  Woman Left Lonely  (3:16)
9.  I Miss You Most When You're Here  (3:07)
10.  He Made a Woman Out of Me  (3:25)
11.  Little Girl Blue  (3:16)
12.  I'm a Drifter  (5:02)

Credits
Notes

Release: 2010
Genre: Jazz, Blues, Pop, Folk, World, & Country
Style: Vocal
Tijdsduur: 44:06

Label - Coolhouse

Geen opmerkingen:

Een reactie posten