dinsdag 14 januari 2020

Champagne - Champagne (1977) - €10,00





















Champagne was een Nederlandse popgroep opgericht op 15 oktober 1976.
Champagne wordt als vocale groep in Rotterdam opgericht door vier muzikanten die hun sporen in de popmuziek al geruime tijd verdiend hebben.

Het idee is een Nederlandse variant op Abba te creëren. De vrouwelijke vocalen worden ingevuld door Paulette Bronkhorst (ex-Johnny Kendall Machine en Spanish Fly) en Trudie Huysdens (ex-Flashback en Groupies Delite). Jan Vredenburg (ex-Johnny Kendall Machine) en Bert van der Wiel (ex-Ander & Half, Actions, Tiepies en Soul Serenade) vormen de mannelijke wederhelft van Champagne. Met Wally Tax en Martin Duiser als belangrijkste songschrijvers begint de hitmachine op volle toeren te draaien. De eerste single Rock 'n Roll Star, die in december uitkomt, wordt met een tweede plaats in de hitparade een grote hit.

Op een tekst en muziek van producer Martin Duiser en Outsider-zanger Wally Tax (door de Champagne-leden Wally Tekst genoemd) werd Rock and Roll Star opgenomen die in de Top 40 en de Nationale Hitparade nummer 2 bereikte.
Het nummer werd ook internationaal een flinke hit (o.a. nummer 1 in België en nummer 12 in Duitsland). In februari 1977 werd de tweede single "Oh me oh my goodbye" opgenomen en in dat najaar "Valentino". Alle drie de platen kwamen in de Top 10 terecht. In hetzelfde jaar werd de band bekroond met de Conamus Exportprijs.
Champagne ontstond uit een aantal toevalligheden. Trudy Schell en Bert van der Wiel kenden elkaar al vanuit de schoolbanken, kwamen elkaar tegen in het Rotterdamse muziekwereldje en besloten een duo te vormen. Op ongeveer hetzelfde moment besloten Jan Vredenburg en Paulette Bronkhorst een punt te zetten achter hun werkzaamheden als drummer en zangeres van het orkest waarmee ze iedere dag optraden en hun geluk op een andere manier te beproeven. Zij werden bij elkaar gebracht door producer Martin Duiser. André de Vries was de tourmanager.

Gekleed in Gatsby-kleding en met een professionele bühne-act wist Champagne een breed publiek te boeien. Op 1 april 1981 hield de groep op te bestaan.
Paulette Bronkhorst heeft nog met zangeres Leida Sabee 2 singles uitgebracht onder de naam Chica en Jan Vredenburg heeft in 1981 een single gemaakt met de groep Shampoo. In 1982 besloot Jan Vredenburg Champagne opnieuw leven in te blazen.
Dit keer als trio met Rosina Brochard (Lauwaars) bekend van haar deelname aan het Eurovisiesongfestival met de groep Harmony en Jean Cariot tekenden zij opnieuw voor twee singles: Woman I know en A little Bit of Soap.
Beide nummers haalden de onderste regionen van de hitparades.
Op 29 juni 2009 is Bert van der Wiel (de besnorde zanger met bril) na een kort ziekbed op 64-jarige leeftijd overleden.
Paulette Bronkhorst en Trudy Schell hebben zich beiden inmiddels geheel uit de muziekscene teruggetrokken.
Jan Vredenburg toert de laatste jaren met zijn band Ouwe Liefde Roest Niet in het muziektheaterprogramma "De Bonte Dinsdagavond Trein" langs de Nederlandse theaters, is freelance hoofdredacteur, schrijft reisartikelen.


Side A
A1.  Valentino - 3:20
A2.  Rock ‘n Roll Star - 2:58
A3.  The Air That I Breath - 3:55
A4.  No Love At All - 2:28
A5.  Kiss Your Baby - 3:03
A6.  Ain’t No Fun To Me - 3:18

Side B
B1.  Oh Me, Oh My, Goodbye - 3:25
B2.  Music Is My LIving - 4:23
B3.  It Ain’t No Use - 3:08
B4.  The Last Song - 2:56
B5.  She’s As Lovely As A Breeze - 3:32
B6.  Annabelle - 1:42


Companies, etc.
Credits
Notes
Release: 1977
Format: LP
Genre: Pop
Label: Ariola Records
Catalog# 25555XOT

Vinyl: Goed
Cover: Goed

Prijs: €10,00


Geen opmerkingen:

Een reactie posten