zondag 26 januari 2020

Seth Gaaikema - Dat Typisch Hollands Vingertje (1976) - €10,00





















Seth Regner Gaaikema (Uithuizen, 11 juli 1939's-Hertogenbosch, 21 oktober 2014) was een Nederlands cabaretier, musicalschrijver en vertaler.
Na een studie Nederlandse Taal- en Letterkunde begon hij teksten te schrijven, onder meer voor Wim Kan. Teksten schrijven ging Gaaikema goed af.
Voor zijn teksten kreeg hij verschillende onderscheidingen. Aanvankelijk schreef hij voor Wim Kan, en sinds 1956 schreef en vertaalde hij ook teksten voor musicals.

Zijn eerste eigen optreden als cabaretier was in 1967. Aanvankelijk trad hij op met een gezelschap, later maakte hij solo-voorstellingen. In 1969 maakte Gaaikema zijn eerste oudejaarsavondprogramma, 'Heer ik kom hier om te twijfelen'.
Zijn doorbraak als cabaretier beleefde hij echter een jaar later, toen hij met de oudejaarsconference Tien Miljoen Geboden de tien geboden van Mozes toetste aan de maatschappij van de jaren zeventig. In de jaren tachtig maakte hij oudejaarsconferences voor Veronica. Ook in de jaren negentig maakte hij enkele oudejaarsconferences.
Gaaikema blonk vooral uit in woordspelingen. Door sommigen werd dit echter als oubollig ervaren, mede door het veelvuldig gebruik.
Ondanks zijn grote productiviteit kreeg Gaaikema daardoor veel kritiek te verduren, van zowel recensenten als collega-cabaretiers

"Dat Typisch Hollands Vingertje" is live opgenomen in o.a. de Stadsschouwburg te Haarlem, 1976. Met dank aan Simone de Waard en Joan Thierry voor het aandragen van ideeen en Jan Swinkels voor foto´s en hoesontwerp.

"Aan de ene kant zou ik twee dingen willen zeggen".
Maar de wisselvalligheid van dit kabinet ,,aan de ene kant´´ en ,,anderzijds´´ het tijdsbeeld van 1976, dat uit sommige liedjes spreekt, hebben me er toe gebracht nu al een paar seizoengebonden bloemen uit het programma ,,Familie Willekeur´´ voor u te plukken.
Een klein herfstboeket teksten, onder de titel ,,Dat Typisch Hollands Vingertje´´.
Dat schoolmeesterachtige Hollands vingertje, dat zo parmantig en pretentieus omhoog kan gaan en zo met klem in bepaalde richting kan wijzen als een Nederlander de ander van z´n gelijk wil overtuigen.
Dat typisch bedillerige Hollands vingertje: misschien wel overgenomen van drie eeuwen predikanten-wie zal ´t zeggen.
Waar ze allemaal last van hebben: Den Uyl, Van der Stoel, Wiegel en - als ik naar m´n eigen teksten luister - ikzelf ook.

                                                                                                     Seth Gaaikema 


Side A
A1.  Er Is Altijd Een Derde 
A2.  Voordat Het Uyltje Knapt 
A3.  Wiegellied Der Toekomst 
A4.  Achter De Horizon 

Side B
B1.  Terug Naar De Bron
B2.  Dat Týpisch Hollands Vingertje 
B3.  Gul Zijn Van Een Ander 
B4.  Vergiet Op De Kop


Credits

Notes
Release: 1976
Format:  LP
Genre:  Nederlandstalig / Cabaret
Label:  Philips Records
Catalog#  6413093

Vinyl:  Goed
Vinyl:  Goed

Prijs: €10,00

http://www.ad-vinylrecords.com/product/gaaikema-seth-dat-typisch-hollands-vingertje-lp/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten