zaterdag 16 mei 2020

Alquin - Best Kept Secret (1976) - €10,00


Alquin (spreek uit: ‘Elkwhin) was een Nederlandse popgroep uit Delft, die in de jaren zeventig bekendheid genoot met progressieve rock. In 2003 had de band een comeback in vrijwel ongewijzigde bezetting. Sindsdien zijn drie cd’s uitgebracht. In 2012 besloot de band voorlopig te stoppen met optredens.

“Best Kept Secret” is het vierde studioalbum van de Nederlandse rockgroep Alquin. Op deze plaat werd de vertrouwde progressieve rock aangevuld met invloeden uit de funk, die toen zeer populair was. Onenigheid over de muzikale koers betekende het eind van de band.
Een logisch vervolg op Nobody can wait forever met nu ook wat accentjes uit de funk, en dat is helaas niet mijn favoriete genre.
Het lange instrumentale tussenstuk van Fool in the mirror waarin zo weinig gebeurt (behalve het opwekken van ergernis met die vervelende vervormd-sissende hi-hat) en het melige intro van One more night doen mij echt helemaal niets, en dat zijn toch zo flink wat minuten die van de speelduur kunnen worden afgetrokken.
Bovendien wordt de Amerikaanse kaart wel erg vaak getrokken, met titels die ofwel Amerikaans aandoen (Central Station hustle, L.A. rendez-vous) ofwel gewoon stoer moeten overkomen (High rockin’, One more night with the Deadcenter Boys), grotestadsteksten (“All those car, city lights, kept flashing their shadows on me”, “Hang loose baby, wanna give it a spin, you know it’s worth every minute”, “You say you don’t know my name, how come you got my number?”, “I see you flashing through the city and you was speedin’ like a silver flame”) en stevige slidegitaren op One more night en Take any road.
Feit is echter ook dat de nummers regelmatig een onverwachte musical left turn nemen: dat prachtige intro van Fool in the mirror, het wegstervende gitaar-outro van High rockin’, het akoestische tussenstuk met fluit van One more night, het ijle tussenstuk van het prachtige slotnummer – zo houden ze de muziek toch weer spannend en apart.

De teleurstelling over een geannuleerde tournee door de Verenigde Staten zorgde mede voor een veranderde samenstelling van de band: bassist Hein Mars maakte plaats voor Jan Visser, afkomstig uit de George Baker Selection en Dizzy Man’s Band. Alquin bleef alleen in Nederland bekend, de Holland Tour gaf Alquin de nodige bekendheid en de band werd zelfs genoemd als populairste Nederlandse band in Muziekkrant OOR.
Dit verhinderde niet dat de band verdeeld raakte over de te volgen koers. Na nog een Holland Tour was de koek op en verscheen alleen nog het livealbum On Tour. Producer Vic Smith was op het vorige album nog geluidstechnicus.


Side A
A1.  Fool In The Mirror - 8:20
A2.  Central Station Hustle - 4:59
A3.  L.A. Rendez-Vous - 4:39
A4.  High Rockin’ - 5:27 

Side B
B1.  One More Night (With The Deadcenter Boys) - 8:59
B2.  Amy - 4:19 
B3.  Take Any Road - 5:48

Musici
  • Michel van Dijk – zang
  • Ferdinand Bakker – gitaar, viool, piano, achtergrondzang
  • Ronald Ottenhoff – saxofoons, dwarsfluit
  • Dick Franssen – orgel, piano, Wurlitzer
  • Jan Visser – basgitaar, percussie, achtergrondzang
  • Job Tarenskeen – slagwerk, percussie, achtergrondzang
  • Blazers  – Steve Gregory, Buddy Beadle, Martin Droner, Geoff Weight.


Notes
Release: 1976
Format:  LP (Gatefold)
Genre:  Progressive Rock
Label:  Polydor Records
Catalog#  2925045

Vinyl:  Goed
Hoes:  Goed

Prijs: €10,00

http://www.ad-vinylrecords.com/product/alquin-best-kept-secret-lp/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten