donderdag 21 september 2017

Catapult - Catapult (1974)

Catapult was een Nederlandse muziekgroep, die haar bekendheid voornamelijk verkreeg door een aantal singles in de jaren '70.
De band ontstond tijdens een vakantie in 1973 in Lloret de Mar, toen een aantal musici uit Leiden en Katwijk besloot samen een nieuwe band te starten.
Leidse formatie die midden jaren '70 het Nederlandse antwoord is op de Engelse glamgolf, aangevoerd door Slade, The Sweet en Mud. Dankzij een ijzersterk imago (oogverblindende kleding en opvallende kapsels) en pakkende singles heeft de band in Nederland en België veel succes. Na het wegebben van de glitterrage gaan de muzikanten verder als het productiebedrijf Cat Music.
Zij speelden al in wisselende samenstellingen in Axis Purple (Leiden) en Oriental Garden (Katwijk). De basis werd gevormd door Aart Mol, Cees Bergman, Erwin van Prehn en Geertjan Hessing. Michael Eschauzier vulde de groep aan op toetsinstrumenten. De heren wilden beroeps worden en zegden hun baantjes op of verlieten hun opleiding. De band kwam in de belangstelling te staan van ex-Golden Earringlid Jaap Eggermont, die hun aanraadde glamrock te gaan spelen, een indertijd populaire muziekstroming met succesvolle artiesten als Suzi Quatro, Alvin Stardust, The Sweet en Mud. Barry Hay kwam met de naam Catapult.[bron?] In september 1973 was het zover, Catapult werd opgericht. Op 23 november 1973 volgde het eerste optreden, met Golden Earring, in een sporthal in Maassluis. Wim T. Schippers ontwierp het logo van de band.
Samen met Eggermont werkte de band in de Phonogram Studio te Hilversum aan hun eerste single Hit the big time, een nummer dat refereert aan hun begin in Spanje. Vlak na de release van de single verliet Eschauzier de band en werd vervangen door Elmer Veerhoff. Een aantal succesvolle singles binnen het genre glamrock besteeg de Nederlandse (en soms ook Belgische) hitparades. Live speelde de band naast glamrock ook hardrock en dat bracht meer volk op de been dan gillende meisjes. Zaaleigenaren werden een beetje huiverig voor de band. Catapult verhuisde naar België en kreeg succes binnen West-Europa.
Midden jaren zeventig begon het tij te keren. De glamrock-stroming zakte weg en de verkopen van singles van Catapult droogden op. De groep zag het zelf al aankomen; de single Here we go was het laatste nummer dat de hitparades haalde. Na een optreden op 23 december 1979 in Beervelde was het afgelopen.
De musici zelf gingen verder met hun eigen geluidsstudio en gaven muziek uit onder allerlei artiestennamen. Onder productiemaatschappij Cat Music werd diverse muziekgenres beoefend: The Monotones (met hitje Mono) speelde new wave, The Surfers surfmuziek en Picture speelde hardrock. Grootste bekendheid kreeg een geinband Rubberen Robbie, die een nummer 1-hit haalde met De Nederlandse sterre die strale overal, een parodie op het Stars on 45-project van Jaap Eggermont.
In al die jaren leverde Catapult maar één studioalbum af.
Zanger Cees Bergman overleed seprember  2017 op 65-jarige leeftijd.

Tracklist

1. Teeny Bopper Band  (2:49) 
2. Accident  (7:08) 
3. Nightrake  (3:32) 
4. Back On The Road Again  (3:35) 
5. Let Your Hair Hang Down  (2:37) 
6. Midsummer Switch  (7:06) 
7. Springtime Ballyhoo  (3:42) 
8. Hit The Big Time  (3:23) 

Credits

Notes
Releases: 1974
Genre: Glam Rock
Tijdsduur: 34:13

Label - Polydor Records

Geen opmerkingen:

Een reactie posten